2 Mayıs 2017 Salı

Yoga Nedir ?






yoga ile ilgili görsel sonucu



Bu gün itibariyle yeni bloğumda  yoga ile ilgili yazılarım olacak. Bu yazıları seçerken  özellikle Türkçe’de yoga ile ilgili kaynağın az olmasını dikkate alarak gerektiğinde çevirerek gerektiğinde dilimin döndüğü kadar  soru işareti olan birçok şeyi açıklamaya çalışarak yazılarımı sizlerle paylaşacağım.
İlk yazım da,  yoganın ne olduğunu  ve  yoga dediğimizde kavramın neyi içine aldığı konusunun üzerine olacak.

Başta Sanskrit dilindeki karşılığına baktığımızda kavşak noktası, kesiştiği yer, zırh,tutan ip,bütünleşme birleşme,bir olma gibi birçok eş anlamlı kelime ile karşılaşırız.Ancak bu eş anlamlı kelimeler topluluğunda bile her birinin içinde anlam olarak var olan ve bizi yine tek bir kelimeye çıkartan şey kapsamak ve birleştirip bir hale getirmek.

Yoga öğretisini ilk defa tahmini olarak bundan 1700 yıl önce yazılı hale getiren Patanjali ise kaleme aldığı yoga sutralarında  kavramı sadece birkaç kelime ile açıklanır.
Der  ki ‘’ yogas chitta vritti nirodaha’’ yani ‘’Yoga zihnin hareket ve dalgalarının kontrol altına alınmasıdır.’’Aslında çok kısa ve öz bir anlatıma sahip ''Patanjali'nin Yoga Sutraları'nda bile anlatım bu denli tek olsa da zihinde oluşturduğu kavram tıpkı bir kaynaktan fışkırarak çıkan saf bir su gibi akışkan,geçirgen,kapsayan,canlı,bereketli ve temizdir.

 Yoga pratiği günümüzde  sadece asanalardan (duruş,hareket)  ibaretmiş gibi gözükse de yoga bütünsel bir içe dönüş,içe bakış,gözlemleme,fark edebilme pratiğidir. Yoga pratikleri yaparak kişi  iç enerji sistemini  ha (güneş) ve tha (ay) yı yani modern ve bilimsel olarak açıklayacak olursak sağ ve sol sempatik sinir sistemini dengelemeye çalışır.Dengelemeye çalıştığı ve içinde bulunduğu pratik yine Patanjali'nin sutralarında bahsettiği üzere 8 basamaktan oluşur.Bu durumda çok da göz önünde olan asana pratikleri aslında yoganın 3. basamağıdır.Asana pratiklerine gelene dek yoginin ilk başta uygulayacağı şeylerden birincisi Yama'lar (öz denetim) ikincisi ise Niyama'lardır.(Kişisel Pratikler).

Yoga bazılarına göre bedeni eğitme felsefesi,bedende yaratabildiğin boşluk,arınma yada yaşam biçimi olarak tanımlanır,ancak nasıl bir tanım yapılırsa yapılsın  tüm tanımlara uyan kapsayan, kapsayıcı ve  bundan belki de yüzyıllar sonra bile kaynağından akmaya ve yayılmaya devam eden bir pınar gibi olmaya devam edecektir.

Işıkla ve Sevgiyle 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sankalpa

Sankalpa Sanskritçe’den dilimize çevirildiğinde niyet,istek,amaç gibi karşılıklara gelen bir sözcüktür. Yoga Prati...