12 Mayıs 2017 Cuma

Sankalpa






niyet ile ilgili görsel sonucu




Sankalpa Sanskritçe’den dilimize çevirildiğinde niyet,istek,amaç gibi karşılıklara gelen bir sözcüktür.

Yoga Pratiklerinde ise genelde Yoga Nidra ile birlikte kullanıldığında daha da etkisini gösteren bir uygulamadır. Nidra’nın anlamı her ne kadar uyku,derin gevşeme olsa da aslında  süreç senin gerçek özüne doğru uyanmanı sağlayan bir çalışmadır.Farkında ve hiç olmadığın kadar uyanıksındır ancak beden ve zihnini tamamen birbirinden ayırmayı deneyimlersin. Bu yol ile Prakriti (Maddi,evrensel Prensip) ve Puruşa (Ruhsal ,Manevi Prensip) arasındaki karmaşa yavaş yavaş çözülüme doğru gider ve sen artık gerçek doğan ile huzur,barış ve sevgi içinde olursun.  Ancak yogi bunu herhangi bir sadhana,meditasyon yada rutin bir günün başlangıcında bile tek başına pratik edebilir.
Sankalpa ‘yı tekrarlamanın amacı hayatta sahip olmak istediğimiz niyeti belirlemektir.Zihni sakin ve rahat hale getirdiğimizde sankalpa önce bilinçaltını etkiler ve daha sonra ruhumuzun en derinine tohumlarını eker.
Peki sankalpa nasıl olmalı ? Oturdunuz ve  kendi iç sesinizi dinliyorsunuz ancak hiçbirşey hissedemediniz yada sadece yeni bir iş,yeni bir araba yada fit gözükmek gibi egosal niyetleriniz ortaya çıkıyor.Yine de devam edin bu niyetlerle ancak bir taraftan da kendinize sorun bu niyetin altında yatan asıl şey nedir ?Yada gerçekten ne istiyorsun?  Mesela daha çok ‘’ Merhametli biri olmak istiyorum ‘’ yerine Merhamet benim özümdür’’ şeklinde cümlenizi değiştirebilirsiniz.
 Niyet ederken şimdiki zamanda niyet edilmeli ve bu niyet  olumlu olmalı. Niyetin şimdiki zaman da kurulması sana aslında ihtiyacın olanın gerçek özünde var olduğunu sana vurgular ve hatırlatır.
Hatha Pratiğinize başlarken rahat bir oturuşta derin nefesler alın ve verin.Zihninizi ve enerjinizi nefesinizle birlikte yavaşlatmaya başlayın.Ellerinizi göğüs kafesinizde birleştirin.Niyetinize odaklanın içinizden üç defa bu niyeti tekrarlayın ve rutin hatha pratiğinize başlayın.

Om Shanti 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sankalpa

Sankalpa Sanskritçe’den dilimize çevirildiğinde niyet,istek,amaç gibi karşılıklara gelen bir sözcüktür. Yoga Prati...